
PLT2a
Kunstzinnige Oriëntatie
​
Inner Peace
Opdracht
Maak een foto van een situatie/plaats in je omgeving waarin je inner peace verbeeld.
· Leerlingen maken dmv foto’s duidelijk dat zij een tafereel kunnen kiezen en kunnen vastleggen waaruit innerpeace naar voren komt.
· Kinderen maken door manipulaties/bewerkingen van het beeld duidelijk dat zij faktoren kunnen gebruiken om het beeld grotere rustuitstraling te geven.
Leerlingen krijgen hiervoor een fototoestel mee om dit vast te leggen. Ze mogen gebruik maken van alle situaties en materialen die ze op school aantreffen zonder daarvoor veranderingen aan te brengen in de bestaande situatie.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Beeldend probleem
In Kung fu Panda 2 wordt in vele situaties en beelden inner peace tot uitdrukking gebracht.
Zoals je in de film en de beelden ziet, wordt in de film gebruik gemaakt van rust in het beeld, dat onder andere bereikt wordt door de illusie van diepte, het gebruik van lange repeterende lijnen, die horizontaal, verticaal of naar een oneindig punt samenlopend, van een symmetrisch beeld, van een contourrijke voorgrond naar een vager wordende, ongedetailleerde achtergrond, van een interessant punt waar het oog op blijft rusten. Zoek naar deze plaatsen in je directe omgeving(dit gebouw) en maak hier drie foto’s van.
Technisch probleem
Maak nu gebruik van een computerprogramma ( op internet bv. www.pixlr.com , www.wix.com) en experimenteer en bewerk deze foto’s zodanig dat het innerpeace effect er door versterkt wordt.
Klaarzetten
Fototoestel per groepje van 4
Introductie (10 minuten)
De les begint met het laten zien van een stukje film waarin inner peace naar voren komt. We laten ook drie afbeeldingen zien waarop de beeldaspecten die hiertoe bijdragen duidelijk aanwezig en te benoemen zijn. Daarna starten we een gesprek over wat de leerlingen gezien hebben. Hoe wordt deze indruk door het beeld gegeven. Stel we hadden de achtergrond rood gemaakt en effen. We laten hier een beeld van zien. Hierna laten we een drietal afbeeldingen zien waar diepte en een verdwijnpunt in zijn.
​
Kern (40 minuten)
Leerlingen gaan in groepjes van 4 aan de slag. Ze zoeken een rustgevende situering en maken hier drie foto’s van. Hierna gaan ze op de computer hun foto’s bewerken.
​
Afsluiting (10 minuten):​
We bekijken met elkaar de foto’s op het digibord. We bespreken de diverse foto’s. Waar
hebben de groepjes foto’s van gemaakt en hoe is het beoogd effect hiervan en waarom? Wat is het effect van de bewerkingen van de foto’s? Waar ben je tevreden over, wat zou je een volgende keer anders doen. Wat vond je moeilijk en hoe heb je dat aangepakt?







